Δήλωση της υποψήφιας με το κοινοτικό συμβούλιο Σπάτων Αυθίνου Σπυριδούλας

Αυθίνου Σπυριδούλα

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Είναι μέλος της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ Σπάτων-Αρτέμιδας.


Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή μας είναι εξωφρενική. Μοναδική δημόσια δομή στην περιοχή είναι το Κέντρο Υγείας των Σπάτων, το οποίο, όπως συμβαίνει συνολικότερα στην υγεία, είναι υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο. Με σοβαρά προβλήματα χώρων, ιατρείων αλλά και γενικότερα υλικοτεχνικών υποδομών. Με ελλείψεις σε αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και παραιατρικο προσωπικό. Χαρακτηριστικά είναι τα κενά σε ειδικότητες όπως αυτή του γυναικολόγου, δερματολόγου, ουρολόγου, οφθαλμιάτρου, κλπ. 
 
Το κέντρο υγείας Σπάτων λειτουργεί οριακά. Βασίζεται στην προσφορά και το φιλότιμο των εργαζομένων του, που πολλές φορές, με προσωπικό κόστος αναγκάζονται να καλύψουν τα τραγικά κενά που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση. Οι ιδιοι υγειονομικοί που καλούνται αυτή τη στιγμή με πολλές συνεχόμενες ώρες αϋπνίας να καλύψουν τις εφημερίες και τα πόστα που εκλείπουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν "οι ήρωες της πανδημίας" όπως τους αποκαλούσαν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Στο παρόν όμως αποτελούν μαζί με τον υπόλοιπο λαό τα θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει την υγεία των ανθρώπων ως κόστος, αλλά και ως εμπόρευμα για την κερδοφορία της εκάστοτε ιδιωτικής κλινικής. 
 
Η ανάγκη για άμεση στήριξη και στελέχωση του Κέντρου Υγείας των Σπάτων είναι αδιαμφισβήτητη και επιτακτική. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένα Κέντρο Υγείας, εκ φύσεως, αποτελώντας δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση και θεραπεία πιο σοβαρών περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης ή χειρουργικής επέμβασης και νοσηλείας. Για την πρόσβαση μας στο κοντινότερο δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξαν την ανάγκη σύστασης δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και συγκρούστηκαν με τη Δημοτική Αρχή, η οποία προσπαθούσε με υπερβάλλοντα ζήλο να πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανάγκη της ευρύτερης περιοχής.
 
Εμείς, οι φοιτητές της Ιατρικής, η αυριανή γενιά ιατρών, παλεύουμε και διεκδικούμε στο σήμερα για δωρεάν, ποιοτικές παροχές υγείας και πρόνοιας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μαζί με τους ιατρούς του σήμερα αλλά και όλους τους υγειονομικούς, αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε ανεμπόδιστα να μπορεί να εκτελεστεί η ιατρική πράξη. Μαζί με τις λαϊκές οικογένειες και τους κατοίκους της περιοχής, συμπορευόμαστε στους αγώνες και στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 
 Για να γίνουμε περισσότεροι. Για να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή.