Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής: Για την σχολική στέγη και την πιστοποίηση αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας.

 

Για το ζήτημα της στέγης των σχολικών μονάδων του δήμου και την πιστοποίηση αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας.


Για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής θέλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου και αφορά τον ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων των Σπάτων και της Αρτέμιδας.


Αποτελεί ζήτημα που έχει επαναφέρει με ερώτηση και η ένωση γονέων στο παρελθών αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση πιο έντονα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία όπου οι τραγικές συνέπειες στις γειτονικές χώρες αρίθμησε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η αντισεισμική προστασία των κτιρίων επιβάλλεται να προβλεφθεί έγκαιρα.


Στον δήμο μας υπάρχουν 29 σχολικές μονάδες πολλές από αυτές λειτουργούν σε κτίρια που υπερβαίνουν τα 20 χρόνια από την κατασκευή τους και δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο. Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, όπως το 3ο δημοτικό Αρτέμιδας, προκύπτουν ερωτηματικά καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 14 έτη λειτουργίας τους.


Οι δυνατότητες της εποχής μας η αξιοποίηση της γνώσης και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού μπορούν και πρέπει να συμβάλουν να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τον σεισμό. Και έτσι την στιγμή που τα δημοτικά τέλη στον δήμο μας παραμένουν στα ύψη δεν νοείται να μην μπαίνει σε προτεραιότητα η κάλυψη αναγκών ζωτικής σημασίας.


Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γίνεται άμεσα ο πρωτοβάθμιος ενδελεχής έλεγχος που αφορά την αυτοψία του χώρου όλων των σχολικών και δημοσίων κτιρίων. Και στη συνέχεια είναι απαραίτητο να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος έγκαιρα με προτεραιότητα σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται.


Απαραίτητη επίσης είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου εκκένωσης των σχολικών μονάδων το οποίο το υπονομεύει το γεγονός των υπεράριθμων τμημάτων των σχολείων τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν τα 27 και 28 άτομα ανά τμήμα.


Αντίστοιχα χρειάζεται να να δοθεί άμεσα λύση στο χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης των σχολικών μονάδων της περιοχής.



Ερωτάται η δημοτική αρχή Σπάτων – Αρτέμιδος:


  1. Αν έχει προχωρήσει ο πρωτοβάθμιος σχολικός έλεγχος και σε ποια σχολεία της περιοχής των Σπάτων και της Αρτέμιδας

  2. Αν έχει κριθεί αναγκαίο να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιο έλεγχο έπειτα από την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου και σε ποια σχολεία συγκεκριμένα

  3. Αν υπάρχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου.

  4. Τι σχέδιο έχει αναπτύξει η δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου και πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί.

  5. Τι σχέδιο εκκένωσης υπάρχει των σχολικών μονάδων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην υπάρχουσα κατάσταση

  6. Συγκεκριμένα τι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων:

4ο δημοτικό Αρτέμιδας,

7ο δημοτικό Αρτέμιδας,

2ο λύκειο Αρτέμιδας.

  1. Σχετικά με τα 4ο και 7ο δημοτικό Αρτέμιδας αλλά και το 4ο δημοτικό Σπάτων που βρίσκονται οι μελέτες και η εύρεση κονδυλίων

  2. Για τα περισσότερα νηπιαγωγεία της Αρτέμιδας και των Σπάτων που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.