Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής: Τι μέτρα θα λάβει ο δήμος για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο


 

Ερώτηση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σπάτων Αρτέμιδας στις 25/4/2024

Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχοντας και την τραγική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων χρόνων. Πυρκαγιές οι οποίες έλαβαν χώρα και στη γειτονιά μας με τις μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, στο Σαρωνικό την Παλλήνη και τους πρόποδες της Πεντέλης αλλά ακόμα νωπές είναι οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά στο μάτι που θρήνησε 104 θύματα.

Παίρνοντας υπόψη ότι με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες ακολουθούν πιστά τους οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε δει την υποβάθμιση της πολιτικής προστασίας που βρίσκεται πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες.

Πρόσφατα είδαμε και την κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον 300 μέτρων από δασική έκταση. Απόφαση που φαίνεται και σε πρόσφατη ανάρτηση να συντάσσεται υπέρ η δημοτική αρχή Σπάτων – Αρτέμιδας αναγάγωντας στην ατομική ευθύνη των ιδιοκτητών την ευθύνη της προστασίας σπιτιών σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση.


Ακολουθείτε δηλαδή πιστά η πολιτική κόστους – οφέλους της ΕΕ που θεωρεί φθηνότερη λύση για το κράτος την αποζημίωση των καμμένων από την ολοκληρωμένη πρόληψη και τα μέτρα για την πυροπροστασία.


Όλα αυτά τη στιγμή που το πυροσβεστικό σώμα είναι υποστελεχωμένο. Οι μόνιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όρια τους τη στιγμή που η κυβέρνηση με ημίμετρα προσπαθεί να πασαλείψει την τεράστια έλλειψη προσωπικού.


Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η απαξίωση της κυβέρνησης στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας στους δήμους για τις ετήσιες ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Φαίνεται άλλωστε και από το υπερβολικά χαμηλό ποσό που αναλογεί και στο δήμο μας που φτάνει τις 93.000 ευρώ.


Βάση όλης αυτής της κατάστασης φαίνεται πως ανεβαίνει ο κίνδυνος στους κατοίκους της περιοχής σε περίπτωση ξεσπάσματος πυρκαγιάς και ιδιαίτερα σε περίπτωση πολλαπλών εστιών. Ήδη έχει ξεσπάσει η πρώτη μικρή πυρκαγιά στην περιοχή “Κύποι” της Βραυρώνος και άλλωστε έχουμε ιστορικό πυρκαγιών και στον Άι Γιάννη αλλά και σε άλλες περιοχές και δεδομένων των μεγάλων δασικών εκτάσεων ο κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός σε περίπτωση που μια πυρκαγιά βγει εκτός ελέγχου.


Η ερώτησή μας προς τη δημοτική αρχή αφορά τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Ποιος είναι ο σχεδιασμός πρόληψης, τι δυναμικό υπάρχει σε οργανικές και έκτακτες θέσεις στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας του δήμου και αν έχουν γίνει αιτήματα από πλευράς δήμου για μόνιμο προσωπικό, πόσα πυροφυλάκια υπάρχουν στον δήμο μας, ποιος είναι αναλυτικά ο στόλος υδροφόρων και άλλων οχημάτων στην εν λόγω υπηρεσία