Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, σε δήμο και Περιφέρεια, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους


Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν το ΚΚΕ σε δήμο και Περιφέρεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών οικογενειών απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σπάτων - Αρτέμιδας με αφορμή και το γεγονός ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης των δημοτικών τελών, του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι:
«Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται -και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης- ότι είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας, να απεγκλωβιστούν από όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν πιστούς υπηρέτες της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μεταφέρουν τα βάρη στα συνήθη υποζύγια, στους εργαζόμενους και στους μικροεπαγγελματίες, για να αφήσουν στο απυρόβλητο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Η Δημοτική Αρχή για πολλοστή φορά απέρριψε τις προτάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και τους μικρούς επαγγελματίες, τη στιγμή που το πλεόνασμα του δήμου είναι πάνω από 13.000.000 ευρώ και σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, ενώ πάνω από 3.000 συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τα επίσημα στοιχεία των δημοτικών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεινή οικονομική κατάσταση αντανακλάται και στο γεγονός ότι τα ανείσπρακτα τέλη της προηγούμενης περιόδου έφτασαν τα 800.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό της ταξικής πολιτικής του δήμου είναι ότι για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ένας μικροεπαγγελματίας με ένα κατάστημα π.χ. 100 τ.μ θα πληρώσει τα ίδια χρήματα ανά τ.μ (4,00 ευρώ) με μια επιχείρηση με εμβαδόν μέχρι και 6.000 τ.μ., ενώ ένα μονοπώλιο με έκταση στεγασμένων χώρων από 6.000 τ.μ και πάνω θα πληρώσει πολύ λιγότερα ανά τ.μ (2,40 ευρώ).
Γιατί άραγε η δημοτική αρχή αρνείται συστηματικά την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να ελαφρυνθούν τα ανταποδοτικά τέλη για τα μικρομάγαζα και να αυξηθούν για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, αρνείται μέτρα διευκόλυνσης για ανθρώπους που ανοίγουν για πρώτη φορά μικρές επιχειρήσεις στην πόλη προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βρουν ένα μεροκάματο;
Στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική έβαλαν πλάτη και οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης "Ανάσα" που υπερψήφισαν τα δημοτικά τέλη, αποδεχόμενες διαχρονικά τη λογική της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα έρχονται σε μια περίοδο που η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων έχει ξεπεράσει το 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων των δήμων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Η Δημοτική Αρχή παρά το πολύ μεγάλο ματωμένο πλεόνασμα του δήμου απέρριψε για ακόμα μια φορά την πρότασή μας για την κατάργηση των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς και την κατάργηση των εισφορών για τις αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να δώσει ανάσα σε δεκάδες οικογένειες που φτάνουν στο σημείο να δίνουν 120 ευρώ το μήνα για τα τροφεία δυο παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα ακόμα και ο αρμόδιος εκπρόσωπος της υπηρεσίας του δήμου αποδέχτηκε την τοποθέτηση που κάναμε ότι είναι ουσιαστικά ένα "μνημονιακό τεχνικό πρόγραμμα», πολύ μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων. Όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστες είναι οι υποδομές που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονα σχολικά κτίρια, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, πλατείες και δημόσιους χώρους για τη νεολαία και τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμα και υπάρχοντες αθλητικοί χώροι υπενοικιάζονται σε εταιρείες (ΠΑΕ) βάζοντας εμπόδια στην ελεύθερη χρήση τους από τους κατοίκους και τοπικά σωματεία. Τεράστια είναι η αδράνεια του δήμου και για τα προβλήματα της σχολικής στέγης, με πρώτο παράδειγμα το 2ο Γυμνάσιο για το οποίο ο δήμος αρνήθηκε να δρομολογήσει οποιαδήποτε ουσιαστική λύση -παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας- με διάφορα τεχνικά και οικονομικά προσχήματα, καθώς, όπως φαίνεται, προτεραιότητά του είναι το ματωμένο πλεόνασμα και όχι οι ανάγκες των μαθητών μας. Έπειτα από μια πενταετία διακυβέρνησης, η δημοτική αρχή τελικά παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων σε μελλοντικές μελέτες και έργα.
Η δημοτική αρχή ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης -κεφαλαίου, πολιτική των περικοπών και της ανταποδοτικότητας, την οποία φυσικά είχε εξαφανίσει στην προεκλογική της διακήρυξη και με την οποία ποτέ δεν συγκρούστηκε. Δεν μπήκε μπροστά να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση, τις αρμόδιες αρχές λύσεις και χρηματοδότηση για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της περιοχής, για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όχι με προσωρινές λύσεις-μπαλώματα. Χαρακτηριστική είναι και η στάση αδράνειας και συναίνεσης των άλλων παρατάξεων που στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό -τη ραχοκοκαλιά της λειτουργίας και του σχεδιασμού ενός δήμου- δεν έκαναν ούτε μια τοποθέτηση έστω για τα μάτια του κόσμου.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που συνεχώς κλείνει τα μάτια στις λαϊκές ανάγκες, που ζητά όλο και περισσότερα από τις εργατικές οικογένειες και τους μικρούς επαγγελματίες για να στηρίξει τα κέρδη των λίγων, είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων της περιοχής, να ορθώσουν τείχος στα χαράτσια και τους φόρους, να παλέψουν για σύγχρονες υποδομές σε Παιδεία, Υγεία Πρόνοια, Αθλητισμό και Πολιτισμό.
Είναι ώρα αγώνα για τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο λαός και η νεολαία να αξιοποιήσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές.
Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, για να έχει στήριγμα την επόμενη μέρα, για να δυναμώσει η πάλη για τα μεγάλα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, για να πάρουν απάντηση κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή».